Mortensaften 2024
Mortensaften fejrer vi traditionen tro 10. november med andesteg. Historien lyder, at Morten Bisp gemte sig i gåsestien, fordi han ikke ville udnævnes til biskop. Men gæssene skræppede op og sladrede om Morten, der som hævn besluttede, at alle husstande én dag om året skulle spise gås.
Vi lader dog ikke gæssene stege, men tilbereder i stedet andesteg til Færgecaféens gæster.
Husk at bestille bord i god tid - og se menuen for Mortensaften herunder.
Hvem var Morten?
Mortensaften fejrer vi Martin af Tours, der levede i Romeriget i 300-tallet. Efter sigende hjalp han de fattige, kunne kurere de syge og vække de døde til live. Han er også kendt som Sankt Morten, Saint Martin og Morten Bisp.
Morten - eller Martin om man vil - blev født i 336 i det, vi i dag kalder Ungarn. Historien fortæller, at han som 15-årig meldte sig til hæren og endte i Gallien, hvor rygtet om hans godhed og hans helbredende evner spredte sig, og snart blev han kendt som en hellig mand.
Han blev siden munk og drog hjem til Ungarn for at gøre sine landsmænd kristne. Uden held. Det forlyder, at det kun var hans egen mor, han formåede at overbevise om den sag. Han blev fordrevet og måtte flygte tilbage til Gallien, hvor han slog sig ned og levede i fred og fordragelighed. Lige indtil borgerne i Tours besluttede sig for at gøre ham til biskop.
Herfra kender vi alle fortællingen om den stakkels Morten, der gemte sig mellem gæssene, der sladrede om ham. Så ja, Morten blev biskop og udmålte den straf over gæssene, at der én dag om året skulle gåsesteg på bordene i alle husstande. Og ja, derfor spiser vi så: And.
Derfor spiser vi and Mortensaften
Danskerne spiser andesteg mortensaften, selv om vi burde spise gås i stedet for and. Historien bag Mortensaften lyder jo netop, at Morten gemte sig hos gæssene. I Danmark har vi dog valgt at spise mortensand. Sandsynligvis, fordi det er billigere. På Færgecaféen serverer vi traditionen tro and mortensaften.