Mortensaften 2025
Hyggelig Mortensaften med saftig and på Christianshavn
Mortensaften fejrer vi traditionen tro 10. november med andesteg. Historien lyder, at Morten Bisp gemte sig i gåsestien, fordi han ikke ville udnævnes til biskop. Men gæssene skræppede op og sladrede om Morten, der som hævn besluttede, at alle husstande én dag om året skulle spise gås.
Vi lader ikke gæssene stege, men tilbereder i stedet saftigt andebryststeg og confiterede andelår til Færgecaféens gæster.
Husk at bestille bord i god tid - og se menuen for Mortensaften herunder.
Mortensaften og Lille Mortensaften 2025
410 kr pr. person for 3 retter
Vi serverer kun nedenstående menu på Mortensaften og Lille Mortensaften.
Forret
Laksemad med peberrodscreme på franskbrød
Hovedret
Andesteg (rosa stegt andebryst og confiteret landelår) serveret med rødkål, surt, brune og hvide kartofler samt sovs
Dessert
Gammeldags æblekage med ribsgelé
Husk at bestille plads i god tid!
Hvorfor fejrer vi Mortensaften?
Mortensaften fejrer vi Martin af Tours, der levede i Romerriget i 300-tallet. Efter sigende hjalp han de fattige, kunne kurere de syge og vække de døde til live. Han er også kendt som Sankt Morten, Saint Martin og Morten Bisp.
Morten - eller Martin om man vil - blev født i 336 i det, vi i dag kalder Ungarn. Historien fortæller, at han som 15-årig meldte sig til hæren og endte i Gallien, hvor rygtet om hans godhed og hans helbredende evner spredte sig, og snart blev han kendt som en hellig mand.
Han blev siden munk og drog hjem til Ungarn for at gøre sine landsmænd kristne. Uden held. Det forlyder, at det kun var hans egen mor, han formåede at overbevise om den sag. Han blev fordrevet og måtte flygte tilbage til Gallien, hvor han slog sig ned og levede i fred og fordragelighed. Lige indtil borgerne i Tours besluttede sig for at gøre ham til biskop.
Herfra kender vi fortællingen om den stakkels Morten, der gemte sig mellem gæssene, der sladrede om ham. Morten blev biskop og udmålte den straf over gæssene, at der én dag om året skulle gåsesteg på bordene i alle husstande. Men da der er langt imellem gæssene i dag, spiser vi: And.
Derfor spiser vi and Mortensaften
Danskerne spiser andesteg mortensaften, selv om vi burde spise gås i stedet for and. Historien bag Mortensaften lyder jo netop, at Morten gemte sig hos gæssene. I Danmark har vi dog valgt at spise mortensand. Sandsynligvis, fordi det er billigere.
På Christianshavns Færgecafé serverer vi altid and mortensaften - vi tilbereder anden som saftig andebryststeg og confiterede andelår, sådan mener vi, at anden bedst kommer til sin ret.